De Australian Labradoodle
Bijzondere hond, die doodle!
Een Australian Labradoodle is niet zomaar een hond. Deze hond is heel goed in het begeleiden van hulpbehoevende mensen, zoals blinden en slechtzienden. Ook wordt dit ras ingezet als therapiehond. Het feit dat de Australian Labradoodle ook nog eens heel geschikt is voor mensen met een allergie, maakt deze hond zo bijzonder. Omdat deze hond een kruising is tussen een Poedel en een Labrador, verharen ze niet en zijn ze geurloos. Geen natte hondenlucht in huis, na een wandeling in de regen dus.
Er zijn doodles in allerlei verschillende groottes en kleurtjes. Voor ieder wat wils dus! Ook de vacht van een labradoodle kan verschillen. Zo heb je doodles met een curly vacht. Dat is net als wol en lijkt een beetje op een Poedelvacht. Dan heb je wavy en curly fleece. Dat is net als fleece met een beetje krul erin. Dan heb je ook nog fleece, dat is een steile vacht.
Hou je van kleine of juist grote honden? Geen probleem met de Australian Labradoodle. En ook niet voor ons! Zo hebben we onze mini Joy, die valt onder 35 tot 45 cm hoogte. Onze medium Dakota valt onder de 45 tot 53 cm hoogte. Ook hebben we onze Teddy, de ‘standaard’ van 53 tot 65 cm hoogte.
Wat maakt een doodle zo leuk?
Australian Labradoodles zijn ontzettend lieve, enthousiaste en sociale honden. Omdat ze grotendeels Labrador en Poedel in zich hebben, hebben ze ook de karaktereigenschappen van deze 2 rassen. Altijd bereid om te helpen en te assisteren en tegelijkertijd zijn ze ook nog eens heel slim. Ze pikken snel nieuwe dingen op en zijn heel nieuwsgierig.
Dat zien we terug in onze eigen honden. Ze kunnen heerlijk spelen en ravotten met onze kinderen, maar ze willen ook graag helpen.
Allergie
Dat Labradoodles voor (bijna) iedereen allergie-vrij zijn is voor veel mensen heel goed nieuws! Hoe kan dat toch? Een doodle verhaart niet, omdat hij geen ondervacht heeft. Daarom verliest hij ook geen huidschilfers, want deze blijven vast zitten in de vacht. Hierdoor ontstaat er ook geen allergische reactie. Natuurlijk groeit de vacht van een doodle wel, net als elke andere hond. Daarom is het wel van belang om de hond regelmatig goed te kammen en te laten trimmen. Dat kun je bij een trimsalon doen, zodat je ook geen last hebt van de haren die tijdens deze trimbeurt vrijkomen.
Blindegeleidehond
Omdat ons zoontje werd geboren met een netvliesafwijking, leerden we over de kwaliteiten van deze hond. We waren gelijk geïntrigeerd en gingen op onderzoek uit. Hier wilden we meer vanaf weten. Wie weet zou een labradoodle een aanvulling kunnen zijn in de begeleiding van ons kind.
Het blijkt dat een blindenorganisatie al vanaf de jaren 70 experimenteerde met het kruizen van de Koningspoedel en de Labrador. Ze wilden de intelligentie en de leergierigheid van de Poedel, en het graag willen werken van de Labrador combineren, om zo een ideale blindengeleidehond te creëren.
In 1989 had een vrouw een geleidehond nodig, zonder dat ze hiervan een allergische reactie mocht krijgen. Het experiment van hierboven kwam ineens weer onder de aandacht. Na allerlei onderzoeken bleek 1 kruising perfect te voldoen aan deze voorwaarden. Deze ontstond uit een kruising tussen 6 verschillende rassen. De Poedel, Labrador, Ierse Waterspaniel, Curly Coated Retriever, Amerikaanse Spaniel en de Engelse Cockerspaniel. Dit werd… de Australian Labradoodle.